Rekonstrukce bytu: Jak opravdu snížit cenu?

rekonstrukce bytu v praze

datum: 25.3.2024 / txt: Martin Štěrba

Rekonstrukce bytu: Jak opravdu snížit cenu?

Rekonstrukce bytu je v životě člověka zásadním milníkem. Za zvýšení životního komfortu se však platí nemalá cena. Naštěstí existují způsoby, jak srazit výdaje projektu a jak uhlídat, aby cena zbytečně nenarůstala. Tipy a zkušenosti od stavaře z rekonstrukcí bytů v Praze!

Čeká vás rekonstrukce bytu? Bydlíte v panelovém domě a konečně nastal čas zlikvidovat bytové jádro? Koupili jste si vysněný byt, ale za sna vás probouzí koupelna v designu „kleopatra“ a nánosy různých trubek, lišt, koberců a lidové tvořivosti? Důvody mohou být různé, ale vězte, že rekonstruce bytu má svou osnovu, která nezačíná až s prvním zedníkem, co začne usekávat staré obklady. Začíná u vás. Uvědomit si to je důležité. Držet se této osnovy znamená mít průběh pod kontrolou. Snížit riziko slepých uliček a návratů zpět. V konečném důsledku se bavíme o proinvestovaných penězích do ničeho. Tedy první rada zní:

Začněte s plánováním rekonstrukce bytu

Plánujte a nemyslete, že všechno víte nejlépe! Pravděpobně nevíte téměř nic o technologickém provedení jednotlivých úkonů, ale ani o věcech zdánlivě jasných, jako je třeba podstata rozmístění elektrických zásuvek nebo potřebném prostoru pro jednotlivé pohybové úkony v domácnosti. Takovýchto zamyšlení je nespočet, i když zdánlivě nejsou nikde vidět, někde tam jsou. Jejich zohlednění zvyšuje kvalitu života na dlouhá léta. Podnikají je architekti a stavitelé před započetím stavby. Nejspíš nezvládnete ani výkresovat nebo vyvořit vizualizaci. Proto přizvěte k vaší rekonstrukci bytu architekta nebo stavitele a chtějte po nich minimálně zamyšlení nad věcí a půdorys nového stavu. Doporučuji to dostat ještě dál, až k výkresům stěn a případnému dozoru. Přivést si do bytu nějakou „partu“ a nedat jim do ruky výkres je asi něco jako zadat někomu postavit skříň z Ikey a nedat mu k tomu návod.

Rekonstrukce bytového jádra

Investovat na začátku do návrhu a výkresů je zásadním nástrojem jak na stavbě ušetřit.

Plánování a rozpočet rekonstrukce bytu

  • Pečlivě si naplánujte projekt: Stanovte si priority a jasně definujte, co chcete renovovat. Detailní plán vám pomůže vyhnout se zbytečným výdajům a změnám během rekonstrukce.
  • Vytvořte si realistický rozpočet: Kalkulujte s náklady na materiál, práci řemeslníků a případné nečekané výdaje. Nezapomeňte zahrnout i poplatky za povolení a projektovou dokumentaci.
  • Srovnávejte ceny materiálu: V každém segmetu stavebnictví jsou i tzv. prémiové produkty, které se snaží vší silou prodat. Zvažte a poraďte se i se stavbou, jaký je rozdíl mezi vanou která stojí 20 000 Kč a tou, která stojí 3000 Kč. Často to není tak úpně jednoznačná volba.

Kvalitní dodavatel rekonstrukce. Nežeňte se za cenou!

Hned vysvětlím. Je to zase trochu zavádějící. Chcete ušetřit a já radím vybrat dražšího dodavatele prací. Věc se má ale takto. Trochu rozvedu mou zkušenost ze stavitelské praxe. Je třeba si uvědomit zhruba reálnou cenu díla. Hrubý odhad ceny vám dodá i zhotovitel projektu. To abychom nenaletěli na cenu neúměrně vysokou anebo nízkou. Finanční úspora ve výběru kvalitního dodavatele (a zároveň dražšího) může být kupříkladu v tom, že je schopen poradit vhodné materály. Zná místa, kde je pořídit za dodavatelské ceny. Anebo díky zkušenosti a entusiasmu vymyslí řešení daného problému, které svým způsobem učiní méně pracným, tedy levnější. To bývá zlomový faktor, který dělá z dodavatele rekonstrukce bytu a bytového jádra, dodavatele kvalitního.

Má zkušenost praví, že zákazník s dodavatelem si musí hlavně sednout. Do stavby nevěnujete jen peníze, ale i svůj čas a ten nechcete trávit v komunikaci s někým, kdo je vám nepříjemný nebo kličkuje mezi výmluvami, lží a prapodivným řešením. To platí pro obě strany.

rekonstrukce bytu Vinohrady

Slušný dodavatel s referencemi a vybavením se vám dokáže velmi vyplatit. Laciný opak bývá pohromou.

Tipy na závěr pro rekonstrukce bytu (nejen) v Praze:

  • Vybírejte chytré materiály: Existuje mnoho dostupných a kvalitních materiálů, které imitují vzhled dražších variant. Například dlažbu imitující dřevo nebo laminátové, či vinylové podlahy
  • Zvažte recyklaci: Použijte zachovalé materiály z jiných částí bytu, demolic nebo jiných staveb. Materiál se dá takto sehnat na sociálních sítích nebo inzertních webech. Dohodněte se ale vždy se stavbou.
  • Udělejte si některé práce sami: Pokud máte zručnost, čas nebo volné ruce v rodině, tak můžete některé práce zvládnout sami. Může to být malování, tapetování nebo pokládka podlahy. Neměl by být problém se dodavatele zeptat na základní rychlokurz. :)
  • Nakupujte ve výprodejích: Sledujte akce a slevy v hobbymarketech a obchodech s materiály. Můžete tak ušetřit značnou část nákladů. Toto je s otazníkem. Může to tak být, ale vždy se domluvte se stavbou. Je možné, že vámi vybraná dlažby bude sice za poloviční cenu, ale např. z důvodu absence rektifikace (seřezání na původní velikost) bude trvat řemeslníkům déle ji položit. Nakonec na tom můžete prodělat.
  • Využijte dotace: Stát nabízí dotační programy na podporu energetické úspornosti a rekonstrukcí. Prozkoumejte dostupné možnosti a zjistěte, na co máte nárok. Např. dotace Oprav dům po babičce.
rekonstrukce bytu

Zastoupení pozice stavbyvedoucího a najímání jednotlivých dodavatelů má smysl, pokud skvělé dodavatele opravdu znáte a sami máte jisté stavební znalosti. Jinak je to často střelba do vlastních nohou. To vše bez projektu je střelba do vlastní hlavy. :)

Závěr:

Rekonstrukce bytu je velký projekt. Hrubý zásah do komfortu rodiny a velký finanční náklad i zápřah na nervy. A to ať už se snažíte co nejvíce ušetřit nebo ne. Práce dnešních kvalitních řemeslníků není levná a práce je při rekonstrukci bytu tou daleko nejdražší položkou. Je tedy bláhové si myslet, že to jde nějak obejít a dostat se třeba na polovinu tržní ceny. Takové případy jsem sám po stavbách osobně viděl. A to nejčastěji na opravách po těch nejlevnějších dodavatelích, kteří již nezvedají telefon. Největší úspory se dá dobrat prací svépomocí. To však vyžaduje spoustu času, znalostí, ale také nutnost smířit se s horší kvalitou řemeslného provedení. :) Rada na závěr zní: Nesnažte se ušetřit za každou cenu.

Autor je stavař, který se skupinou Stavomág, rekonstruuje byty v Praze a okolí. :)

Top