Jak neprovrtat kabel nebo trubku?

vrtáč

datum: 20.3.2024 / txt: Martin Štěrba

Jak neprovrtat kabel nebo trubku?

Noční můra řemeslníka i kutila, která má za následek většinou nutnou návštěvu odborníka. Opravy těchto poruch ve zdivu jsou hlavně v obývaných interiérech velmi nepříjemné. Jak se této prekérii vyhnout?

Detektor, jasně, existuje. Nicméně tímto se situace zdárně neřeší (bohužel). Je třeba si uvědomit, že detektory v cenové hladině stovek až jednotek tisíc korun mají svá značná omezení a nepochodíte s nimi v celé řadě situací. Problémem v úspěšné detekci může být vlhkost zdiva, železobeton, obklady nebo další aspekty, kterým v momentě detekce nemusíte ani rozumět, ale detektor se tváří, že se zbláznil.

rekonstrukce bytu, vrtání

Dívka z fotobanky ukazuje, jak si správně provrtat koleno. Mimo jiné je na fotce vidět úplně nesprávná vrtačka pro vrtání do stěny. Je příliš slabá a nemá příklep!

Proto nejjistější technika jak netrefit kabel ani trubku je použití logiky a metody „kukátko“. Kabely a trubky vedou nejčastěji rovnými směry diagonálně nebo horizontálně od výstupního prvku (vypínač zásuvka, vývod trubky atp.). Pokud se chystáte něco vrtat kolmo nad vypínačem, šance, že se s něčím nemilým potkáte je poměrně vysoká.  Ale ani to vás nemusí odradit.

Metoda kukátko funguje tak, že po snadném překonání omítky tzn. vyvrtání prvního zhruba centimetru omítky, zastavíme vrtání, použijete baterku a do otvoru se podíváme. Kdybychom měli procházet místem uložení kabelu nebo trubky, narazíme na maltové nebo sádrové lůžko, které kabel obklopuje. Tedy barva vrtaného materiálu bude v tonech od světle šedé po tmavě šedou. Pokud v otvoru před sebou vidíme pouze cihlu. Můžeme ve vrtání pokračovat až do kýžené hloubky.

 

rekonstrukce bytového jádra

Nějak takhle vypadá skladba zdiva ve většině starých domů, městských činžáků apod. Pokud se díru podaří vyvrtat do červené cihly, pevný bod je na světe!

Pokud po překonání omítky nenarazíme na pevný stavební materiál, tak je možné, že jsme buď ve spáře mezi cihlami nebo opravdu v těsném okolí kabelu či trubky. V takovém případě můžeme ve vrtání pokračovat, avšak s citem a po odvrtání každého jednoho centimetru následuje inspekce vrtaného otvoru.:)

 

zdroj:

https://www.vut.cz/www_base/zav_prace_soubor_verejne.php?file_id=154223

Top