Rekonstrukce elektroinstalace v panelovém bytě

Rekonstrukce elektroinstalace v panelovém bytě

Jako vlastník bytu v panelovém domě jistě řešíte otázku, jak provést rekonstrukci elektroinstalace, když všichni říkají, že je to problém. Zde najdete několik rad, jak vybrat pro Vás tu nejvhodnější variantu a před čím byste měli být na pozoru.

Rekonstrukce elektroinstalace v plastových lištách

Je to způsob, jak zvládnout elektroinstalaci nejrychleji a s přehledem nejlevněji. Jedná se o poměrně propracovaný systém, který nabízí vícero řešení jak zvládnout různorodé vedení rozvodů. Pokud tedy dodavatel tento systém náležitě ovládá, tak výsledek nemusí působit rušivě. Šikovný elektrikář dokáže tuto rekonstrukci provést s minimem hluku i odpadu.

Musíme se zda však smířit s tím, že jsme limitováni ve výběru designu vypínačů a zásuvek na pouze zlomek z nabídky trhu, který je kompatibilní s lištovým systémem. Samozřejmě také hlavně s tím, že lišty jsou vedeny povrchově, jsou tedy viditelné.

rekonstrukce elektro

Frézování vypínačů a zásuvek v panelu dnes již profesiální elektrikář dokáže rychle a s odsáváním.

Rekonstrukce elektroinstalace formou drážkování

Běžná praxe v cihlové zástavbě. Jedná se o uložení všech vedení pod povrchem omítky, tedy jediné co lze vidět jsou finální prvky osazení (vypínače, zásuvky, termostaty apod.) V panelovém domě je situace jiná, základní a všudypřítomný materiál – panel je velmi tvrdý a bez vyjádření statika do něj nelze řezat ani vrtat! Na trhu se najdou i takové firmy a řemeslníci, kteří Vám budou tuto možnost nabízet. Vždy trvejte na přítomnosti statika a jeho písemném vyjádření.

Tato varianta je esteticky plnohodnotná, ale finančně značně náročná a též neprospívá statické stabilitě celé stavby.

Uložení elektroinstalace v předstěnách a podhledech

V posledních letech velice oblíbená varianta. Spojuje hned několik pozitiv. Vytvoří velmi estetické a hladké stěny, razantně zvýší tepelnou a akustickou izolaci. Umožní také krom elektroinstalace, uložení i jiných vedení jako je vodní potrubí apod. tento stavební systém má již svou tradici a je značně propracovaný, lze jím kupříkladu možné kompletně vyřešit přestavbu umakartového jádra a jiných dělících příček bez jakéhokoli kompromisu v tuhosti konstrukce.

Jako jediné negativum lze považovat fyzické zmenšení místnosti. Tam kde bude předstěna, je třeba počítat se zmenšením prostoru o 6 centimetrů.

rekonstrukce elektroinstalace

Rekonstrukce elektroinstalace v obývaném bytě je vlivem prachu, hluku a nepořádku adrenalinovým zážitkem.

jaký má názor elektrikář působící v praze?

Dle mého názoru je nejlepší provedení rekonstrukce elektroinstalace v paneláku kombinovanou formou. Nejlépe je umístit všechno co jde do podhledů a předstěn. Nebo zvýšením podlahové tloušťky a uložení většiny vedení tam. Tam kde zůstanou původní panelové stěny, tak provést drážkování pouze svislé k vypínačům a zásuvkám. Dohromady toho tak nebude mnoho. Ocení to konstrukce domu, tak i elektrikář, který bude rekonstrukci provádět.

Nový elektroměr, hlavní jistič, nízký tarif

Tyto úkony bývají při rekonstrukci elektroinstalace často potřebné. Pro sjednání sami můžete využít formuláře na: https://www.predistribuce.cz/cs/. V případě, že rekonstrukci elektroinstalace provádíte s námi, tak tyto úkony za vás zařizujeme my.

Top